Zahar brun

   
Astazi se cunoasc foarte bine efectele nocive pe care le are zaharul rafinat asupra organismului. In afara faptului ca folosirea zaharului rafinat reprezinta un mod sigur de crestere a glicemiei, el aduce organismului calorii considerate “goale”, fiind lipsit de orice substante nutritive.

    Zaharul ecologic, nerafinat este obtinut prin procedee simple bazate pe principiul pastrarii melasei naturale a trestiei de zahar si nu pe extragerea (rafinarea) ei. Aceasta diferenta face ca zaharul din trestie, nerafinat, sa posede o culoare si aroma superioara, naturala si sa contina vitamine si minerale naturale (K, Ca, Mg, P, Na, Fe, S).

    Zaharul ecologic, nerafinat, este obtinut prin extragerea, filtrarea si cristalizarea siropului natural din trestia de zahar, nefiind supus nici unui proces de rafinare (ca zaharul alb sau zaharul brun, rafinat). Zaharul brun, ecologic, are o culoare bruna placuta si o aroma bogata. Cristalele sale stralucitoare il desemneaza ca favorit pentru indulcirea ceaiului si cafelei, a bauturilor alcoolice si racoritoare. El este ideal pentru prajiturile si fursecurile glazurate.

  
    Zaharul auriu, ecologic, se poate utiliza in industria alimentara si este recomandat in mod special pentru toate retetele de panificatie si patiserie-cofetarie. De asemenea, el poate inlocui zaharul alb in bucataria traditionala.

    Zaharul cubic brun-auriu, ecologic, este recomandat pentru indulcirea bauturilor calde si reci, alcoolice sau nealcoolice, conferindu-le o aroma si o culoare deosebita.
Toate aceste sortimente de zahar nerafinat sunt obtinute din trestie provenita din agricultura ecologica, in care nu s-au utilizat fertilizatori chimici, pesticide sau ierbicide si nici iradierea plantelor.
Acest zahar nu contine organisme modificate genetic (GMO), nici gluten, nici fenilalanina si nici substante de origine animala.

    Aceste sortimente de zahar ecologic au fost procesate minimal pentru a le pastra integritatea nutritiva, neutilizandu-se ingrediente sau conservanti artificiali. Agricultura ecologica presupune activitati in echilibru cu natura, folosindu-se procedee si materiale care au un impact minim asupra omului si mediului.

    Zaharul din trestie nerafinat este recomandat din punct de vedere terapeutic in diete fara grasimi, fara sare, vegetariene, fara gluten, in diete regenerante si vitalizante, in tratamentele cu plante sau tincturi,etc.

    Multi oameni aleg sa foloseasca indulcitori alternativi pentru ca stiu ca zaharul nu este bun pentru sanatatea lor. Insa planeaza numeroase suspiciuni si s-au constatat multe efecte adverse si in cazul indulcitorilor artificiali, desi acestia au fost aprobati de numeroase comisii de sanatate. Zaharul nerafinat este o alternativa mult mai sanatoasa pentru consum si gatit decat indulcitorii artificiali.





  Principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat

* Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit(in Romania sunt peste 500.000 de diabetici) ci si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali.

* Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

* Scaderea imunitatii concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.

    Sfaturi ultra:

* Zaharul brun si auriu, din trestie, nerafinat se metabolizeaza in organism în acelasi mod ca si zaharul alb rafinat, de aceea el NU este recomandat diabeticilor.

* Renunta la zaharul alb rafinat deoarece in procesul de fabricatie sufera multe transformari si contine aditivi pentru conservare si albire

* Renunta la bauturile racoritoare si dulciurile care contin mult zahar

* Citeste cu atentie etichetele alimentelor pentru a depista zaharul “ascuns”

* Consuma 1-2 lingurite pe zi de miere alternativ cu zahar brun nerafinat si cat mai multe fructe. Zaharul pur din fructe(fructoza) este necesar si este cel mai sanatos